Grilování drůběžího masa

Ingredience

Vhodné kuřecí maso ke grilování

  • kuřecí prso
  • kuřecí stehno
  • kuřecí špalíčky
  • kuřecí stehenní maso
  • kuřecí křidélka
  • kuře celé
  • krůtí maso
  • krocanní maso
  • kachní maso
  • husí maso
  • perličku
  • holoubátka

Postup přípravy

Jak na grilování drubežího (kuřecího) masa?

Kuřecí maso je rychle propečené a málo tučné, to mějte na paměti, protože při nesprávné tepelné úpravě ho vysušíte a tím pádem znehodnotíte. Ke grilování se hodí jak prsní, tak stehenní řízky. Prsní jsou o poznání sušší, když ovšem prsnímu kuřecímu masu ponecháte kůži ztratí mnohem méně šťávy. Stehenní řízky jsou mnohem tučnější, prorostlejší a tím i šťavnatější, pro grilování jsou považovány za nejvhodnější. 

Ke grilování vybírejte kuřecí maso čerstvé. Maso nikdy nenaklepávejte. Do grilovaného masa nikdy nevpichujte. Maso, které marinujete déle jak 12 hodin nesolte, sůl maso dehydruje a veškerá šťáva z něj vyteče. Kuřecí maso grilujeme nejprve z prudka aby se nám zatáhlo pak ubereme na teplotě..

Marinování masa:

Existují dva různé argumenty pro marinování kuřecího masa:

  • Maso nemarinujte před tepelnou úpravou, nesolte ani nekořeňte. Byliny a kořenící přísady se na grilu spálí a sůl masu nabourá vlákna a tím z něj vyteče šťáva na gril. Kořenící přísady, sůl a bylinky přidávejte až po tepelné úpravě. Můžete také použít různé druhy omáček a kousky masa do něj namáčet.
  • Maso před tepelnou úpravou marinujeme aby bylo křehčí, čímž se zkrátí doba tepelné úpravy, a bude mít i lepší chuť. Maso nakládejte do marinády nejlépe den předem. V případě, že jste zapomněli maso naložit do marinády, můžete ho masírovat. Plátky masa se hnětou tak dlouho až se tekutina vstřebá. Na 1 kg masa se používá 200 ml marinády.

Jaké jsou grilovací časy pro drůběží maso?

  • celé kuře do hmotnosti 2kg 1 - 1 a 1/2 hodiny nepřímého grilování
  • kuřecí prsní maso 8 - 12 minut přímého grilování
  • kuřecí křídélka, prsní 30 minut nepřímého grilování
  • kuřecí špízy 6 - 8 minut přímého grilování
  • krocanní maso, krůta do 5 kg 1 a ? - 2 a 1/2 hodiny nepřímého grilování
  • krocanní maso, krůta do 6 kg 2 a ? - 3 hodiny nepřímého grilování
  • krocanní maso, krůta do 8 kg 2 a ? - 3 a 3/4 hodiny nepřímého grilování
  • krůtí řízky silné 1,5 cm 6 - 8 minut přímého grilování
  • kachní maso do 3 kg 1 a 1/2 - 2 hodiny nepřímého grilování
  • husa do 3 kg 1 a 1/2 - 2 hodiny nepřímého grilování 

Když je kuřecí maso hotové, nechte ho pár minut odpočinout, šťáva koncentrovaná ve středu masa se vstřebá do celého kusu a bude tak chutnější. V případě, že budete pospíchat Vám šťáva z masa vyteče ven.

Vřele doporučujeme vyzkoušet některé z nejpálivějších chilli koření z naší nabídky! Máte rádi velmi ostré nebo někdo z Vašeho okolí? Uvažujete nad originálním a zároveň smysluplným dárkem? Věnujte nejpálivější chilli koření, sušené papričky nebo chilli omáčky v exklusivní dárkové krabičce!

Návrat zpět
Novinky na e-mail

Přihlašte se pro odběr novinek