Hovězí svíčková (Tenderloin) na grilu Weber

Ingredience

  • hovězí svíčková tenderizovaná (uleželá - Urugay, Argentina)
  • hrubozrná sůl
  • pepř celý
  • olivový olej

Postup přípravy

Hovězí svíčková, Tenderloin, Filet Mignon, "nejlepší" kousek hovězího masa, který se k Vám může dostat. Je jemňoučké svaloviny s lehce rostlími tukovými žilkami. Z pravé hovězí svíčkové lze připravovat luxusnější tatarský biftek (v horších restauracích čekejte spíše falšenou svíčkovou) nebo pokrm zvaný hovězí carpaccio.

My si však připravíme svíčkou na grilu Weber a to tím nejjednodušším způsobem.

Tenderizovanou hovězí svíčkovou (tedy uleželou alesoň 3 týdny - ve vakuu a  z určitého druhu hovězího), odkrojíme všechny přebytečné blány a tuk. Poté svíčkovou nakrájíme na velikost nejlépe 3-4 cm široké válečky. Ty lehce pomažeme olivovým olejem a můžeme jej okořenit hrubozrnou solí a mletým černým pepřem. U tohoto druhu masa je lepší improvizoat a každý kousek vyzkoušet po svém. Někomu chutná více kořené a solené, někdo by rád hovězí svíčkovou - Tenderloin bez jakýchkoliv přísad. Zkoušejte a najďete si ten svůj oblíbený steak, který Vám chutná nejvíce.

Samotné grilování je také dosti individuální. Určitě zprvu rozehřejte gril alespoň na 200 - 250°C. Na grilu Weber Spirit postačí pro jednu hovězí svíčkovou rozehřát dva plynové hořáky, které nezapomeneme pomazat kouskem slaniny či oleje. Grilujeme z prudka po všech stranách asi po dobu 1-2 minut. Pokud bychom požadovali Tenderoloin ve stupni propečení "well done" - propečený, tento druh masa je pro tuto tepelnou úpravu absolutně nevhodný. Pro vychutnání všech chuťových vlastností, doporučujeme maximální stupeň propečení medium rare. Ale uvidíte sami jak Vám bude tato nejpikantnější záležitost grilování chutnat.

Hovězí svíčkovou - Tenderloin doporučujeme podávat přímo z grilu na předehřátý talíř či dřevěné prkénko a to s chutí. Není třeba žádných příloh.

U tohoto druhu masa schválně neuvádíme tzv. odpočinutí po grilování masa, neboť se domníváme, že malé a luxusní kousky svíčkové se musí za každou cenu jíst co nejteplejší. V případě, že začne stydnout, ochuzujete se o maxímální chuťové vlastnosti. Můžeme doporučit vyzkoušet oba způsoby s odpočinutím masa po grilování cca 3 minutky, nebo bez. Nezapomeňte, že jak si připravíte vlastní baštu je pouze a jenom na Vás. 

Semínka-chilli.cz Vám přejí doboru chuť!

Sháníte inspiraci před nadcházející grilovací sezónou? Nechte si poradit kvalitní gril na dřevěné uhlí, který Vás jistě nezklame. Doporučujeme grily Weber od wgrills.cz 

Svíčková na grilu WeberSvíčková na grilu Weber
Svíčková na grilu WeberSvíčková na grilu Weber
Svíčková na grilu WeberSvíčková na grilu Weber
Svíčková na grilu WeberSvíčková na grilu Weber
 
Svíčková na grilu WeberSvíčková na grilu Weber
Svíčková (tenderloin) na grilu WeberSvíčková (tenderloin) na grilu Weber
Svíčková (tenderloin) na grilu WeberSvíčková (tenderloin) na grilu Weber
Svíčková (tenderloin) na grilu WeberSvíčková (tenderloin) na grilu Weber
 
Svíčková (tenderloin) na grilu WeberSvíčková (tenderloin) na grilu Weber
Svíčková (tenderloin) na grilu WeberSvíčková (tenderloin) na grilu Weber
Svíčková (filet mignon) na grilu WeberSvíčková (filet mignon) na grilu Weber
Svíčková (filet mignon) na grilu WeberSvíčková (filet mignon) na grilu Weber
 
Svíčková (filet mignon) na grilu WeberSvíčková (filet mignon) na grilu Weber
Svíčková (filet mignon) na grilu WeberSvíčková (filet mignon) na grilu Weber
 

Chilli novinky
z Facebooku

Novinky na e-mail

Přihlašte se pro odběr novinek