Recept na domácí Hamburger a domácí bulky

Ingredience

70 dkg hovězí zadní (mělo by být i kousek prorostlějšího hovězího masa - hovězí přední 30 dkg) (Můžete místo hovězího předního dát i vepřové maso, záleží na vkusu) 

  • Sůl
  • Pepř
  • Olej na smažení
  • Okurka
  • Rajče
  • Ledový, hlávkový salát
  • Plátek sýra (cheddar)
  • Chilli omáčka
  • Majonéza

Postup přípravy

Maso nakrájíme na větši kousky a umeleme (pouze jednou, aby v hovězím mase zůstaly kousky a  v hamburgeru jsme měli co kousat). Na 1 kg umletého hovězího masa doporučuji max. 1 a 1/2 lžičky soli, abychom si vychutnali chuť hovězího masa. Dokořeníme lehce pepřem.

Okořeněnou směs na hamburgery řádně promícháme. Pomocí vody vypracujeme placky o síle 1,5 - 2 cm, uprostřed vytvoříme malinký důlek, protože se střed vytáhne a mohl by nám místo hamburgeru vzniknout karbanátek.

Takto zhotovené hamburgery dejte na rozpálený gril s trochou oleje a smažte nejprve z prudka po obou stranách (aby se zatáhlo), poté na menším plameni s častějším obracením smažte po obou stranách zhruba 5 minut. Délka tepelné úpravy záleží na velikosti hamburgeru a teplotě smažící či pečící plochy. 

Hovězí maso spotřebujte do 3 hodin po jeho umletí. Pokud ho uchováváte v lednici, nezapomeňte ho alespoň půl hodiny před tepelnou úpravou vytáhnout.

Americké domácí bulky na Hamburgery 

Použité ingredience:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 3 lžičky sušeného drožd
  • 240 ml vlažného mléka
  • 2 vejce
  • 6 lžic másla
  • 3 lžíce cukru
  • 1 lžička soli
  • sezamové, lněné semínko na posypání bulek + mléko na potření

Postup připravy:

Kdo vlastní domácí pekárnu, nastaví jí na porgram "Těsto" a  z ingrediencí vypracuje hladké vláčné těsto. Poté ho rozdělíme na 6 kusů a vypracujeme z něj bochánky (placky) vysoké 1-2 cm. Naskládáme je na plech s pečícím papírem a necháme kynout na teplém místě 1/2 hodiny. Poté potřeme mlékem a posypeme sezamovým, nebo lněným semínkem. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 200°C po dobu asi 8-15 minut (až budou zvrchu zlatavé, jsou upečené).

Bulky na Hamburger je nejlepší podávat čerstvé a hned jak vychladnou.

Chcete si habmáče trochu přiostřit? Zkuste naši pravou českou chilli omáčku Moruga Mučíto z nejpálivějších chilli papriček na světě :-)

Máme velmi dobré zkušenosti s  grily Weber od wgrills.cz. Nechte si poradit kvalitní plynový gril Weber!  

 
 
 
Návrat zpět
Novinky na e-mail

Přihlašte se pro odběr novinek