Názvosloví chilli paprik

Adobo Sauce – mexická tomatová omáčka s chipotles

Aji – jihoamerický termín pro chilli

Anaheim – kultivar nové mexické papriky

Ancho – sušené papričky Poblano

Campanulate (zvonkovité) – papriky ve tvaru zvonku

Capsaicin (kapsaicin) – jeden z alkaloidů, který obsahují chilli papričky a způsobuje pálivost při kontaktu se sliznicí

Capsaicinoids (kapsaicinoidy) – skupina alkaloidů, které činí chilli papričky pálivé

Capsicum (paprika) – jméno rodu chilli papriky

Cultivar (kultivar)– odrůda, či druh pěstované papriky

Feferonky, feferony - zdomácnělý název pro papričky kulatého typu, mají být pálivé

HPLC – vysokoúčinná kapalinová chromatografie ke stanovení množství kapsaicinu v sušině

Hybrid – potomci dvou geneticky odlišných rostlin

Chile Pasado – sušené zelené chilli papričky, které jsou určené na další tepelnou úpravu

Chile piquin – divoce rostoucí odrůda papričky, která má obvykle kulatý tvar

Chile WiltPhytophthora houbová nákaza, která způsobuje vadnutí papričky, nebo také houba Verticillium

Chili – kulinářský pokrm, který se skládá z chilli papriček, fazolí, rajčat a mletého hovězího masa

Chiltepin – divoká odrůda papričky Piquin.

Chipotle – uzené červené Jalapeno papričky

Jalapeno – nejznámnější mexická paprička na světě, ze které se vyrábí pokrm Jalapeno Poppers

Jalapeno Poppers – mexický pokrm nakládaných Jalapeno papriček sýrem

Kompost – směs skládající se z rozloženého organického materiálu

Mole – pikantní omáčka z chilli papriček a neslazená čokoláda

Mulato – podobná papričce Ancho, ale v botanické zralosti je hnědé bavy

NPK – zkratka pro hnojivo kombinující dusík, draslík, fosfor

Odrůda – dělení druhu, které se skládá z přirozeně rostoucích nebo selektivních odrůd paprik

Paprika – Jakékoliv pálivosti, barvy, tvaru, která se pužívá jako koření

Pasilla [PAH-SEE-Jo] – dlouhá sušená paprička zvaná Chilaca Negro.

Pimento – odrůda červené papričky ve tvaru zvonku. Nebo také známé jako Nové koření

Poblano – nejvíce rozšířena v USA, zelená Ancho nebo Mulato (čerstvé)

Rellenos – kulinářská mexická specialita plněných Rocoto papriček směsí.

Scoville Heat Unit (SHU) – skovilleho jednotky pálivosti