Recept na domácí kváskový chléb

Ingredience

Na domácí žitný lepkový kvas

  • celozrnná žitná mouka
  • voda

Na domácí kvásek

  • 150 g kvasu
  • 150 g celozrnné žitné mouky
  • 200 ml vlažné vody
Na domácí chlebové těsto
  • 200 g chlebové mouky
  • 200 g špaldové mouky
  • 150 ml vlažné vody
  • 1 a 1/2 lžičky soli
  • 1 polévková lžíce drceného kmínu

Postup přípravy

Příprava domácího kvásku

Celozrnná žitná mouka

Voda

 1. den: 2 čajové lžičky smícháme se 2 čajovými lžičkami vody, promícháme, přikryjeme potravinovou fólií, ve které vytvoříme otvory. Kvásek se nesmí zapařit ani oschnout.

2. až 5. den: 2 čajové lžičky celozrnné žitné mouky smícháme se stejným podílem vody. Tento proces opakujeme do pátého dne. Kvásek přikrmujeme pokud možno ve stejný čas, jako v předchozím dni. Teplota by měla být určitě nad 20 °C, jinak Vám poroste velmi pomalu.

Pokud se Vám 6. den objevují na povrchu velké bubliny a kvas zvětšil svůj objem, máte správně založeno na kvásek.


Recept na český kváskový chléb 

Než začnete s přípravou chlebového těsta, dejte mouku na teplé místo, musí mít pokojovou teplotu min. 20 °C.

Den předem smíchejte 150 g kvasu se 150 g proseté, přes kuchyňské síto, žitné mouky a 200 ml vlažné vody. Kvásek by měl zrát alespoň 12 hodin při teplotě kolem 25 °C.

Chlebové těsto

Po 12 hodinách odeberte 2 lžičky kvásku do průhledné skleničky, přikryjte potravinovou fólií a uchovejte v chladničce. Do hotového kvásku přidejte 200 g pšeničné chlebové hladké nebo celozrnné mouky a 200 g špaldové hladké mouky, 150 ml vlažné vody, 1 a ½ lžičky soli, 1 pol. lžíce drceného kmínu. Umícháme v těsto, které se nesmí být blátivé a lepit se na stěny. Pokud použijete více žitné mouky lepivější být může, je to její vlastnost. V případě suššího těsta přidejte jen malé množství vody. V opačném případě přisypte mouku.

Hotové chlebové těsto dáme kynout na teplé místo na 2 – 2,5 hodiny.

Kynutí bochánku 

Pokud se Vám zda, že těsto dostatečně nenakynulo, nechte ho ještě 0,5 hodiny dojít. Poté vyklopte na pomoučený vál a překládejte přes sebe dokud to půjde. Vytvarujte v bochánek a dejte kynout na 1,5 – 2 hodiny do ošatky vyloženou plátěnou utěrkou nebo vysypanou moukou. Někdo celou ošatku vkládá do igelitového pytle, chlebové těsto Vám tak neokorá.

Pečení chleba 

Trouba musí být předehřátá na 220 – 250 °C. Na dno trouby můžete vložit rendlík s vařicí vodou. Vykynutý bochník chleba posypeme z lehka moukou. Překryjeme pečícím papírem a vyklopíme na pečící lopatu. Pokud máme správnou konzistenci chlebové těsta, můžeme těsto naříznout ostrým nožem, oprášit od mouky a postříknout rozprašovačem osolenou studenou vodou. Ihned poté vkládáme na rozpálený plech, (vhodnější je žulová deska na pečení chleba. Seženete jí i  v každém kamenictví, kde dělají náhrobní kameny). Pokud jste do trouby nedali rendlík s vodou, stačí horkou vodu, cca 150 ml chrstnout do spodní části trouby, (neopařte se!). Prvních 10 - 15 minut pečeme na maximální teplotu 220 – 250 °C. Pak teplotu snížíme na 180 °C a troubu vyvětráme, a pečeme dalších 25 – 30 minut. Barva kůrky má být zlatavá, pokud více hnědne přikryjeme bochník chleba alobalem. Po 35 – 45 minutách pečení zvýšíme teplotu na 220 °C a dopékáme 5 minut.

Po upečení bochníku chleba 

Bochník z trouby vyjmeme a poklepeme na spodní část. Pokud zní dutě, je chleba hotový. Přendáme na mřížku a necháme vystydnout. Nemoučený chléb po vyjmutí z trouby zastříkneme solenou vodou.

Domácí kváskový chlébDomácí kváskový chléb
Domácí kváskový chlébDomácí kváskový chléb
Domácí kváskový chlébDomácí kváskový chléb
Domácí kváskový chlébDomácí kváskový chléb
 
Domácí kváskový chlébDomácí kváskový chléb
 
Novinky na e-mail

Přihlašte se pro odběr novinek