Omáčky chilli aj.

  • Rajčatová chilli omáčka z Dorset Naga a NagaBon

    Rajčata vložíme do hrnce a spaříme vařící vodou, abychom je mohli oloupat. Poté je pokrájené dusíme v hrnci tak dlouho, dokud nejsou rozvařená (kontrolujeme aby se nám nevyvařila všechna šťáva, podléváme vodou) K urychlení doby varu nám pomůže tyčový mixér, kterým rajčata rozmixujeme do hustého pyré. Poté začneme pomalu přidávat ostatní ingredience jako je cukr a sůl - dochutíme dle vlastní libosti (někdo má rád sladší, někdo více slanou). Nezapomeneme kápnout trochu citrónové, nebo limetové šťávy. 

    Úplně nakonec přidáme chilli papričky a celou směs znovu rozmixujeme a krátce povaříme. Ještě jednou dochutíme - to už ovšem nebude taková legrace, jelikož Vám v této chvíli shoří ústa.

    Máte rádi nezaměnitelnou chuť ostrých chinense chilli papriček? Právě pro vás - vyznavače netradičních chutí doplněných o netradiční a dlouho trvající pálivost připravujeme z nejpálivější chilli papričky Trinidad Scorpion Moruga prémiovou omáčku Moruga Mučíto.

    Vřele doporučujeme vyzkoušet některé z nejpálivějších chilli koření z naší nabídky! Máte rádi velmi ostré nebo někdo z Vašeho okolí? Uvažujete nad originálním a zároveň smysluplným dárkem? Věnujte nejpálivější chilli koření, sušené papričky nebo chilli omáčky v exklusivní dárkové krabičce!

    Čti více
  • Recept na domácí Habanero omáčku

    Veškeré ingredience vložíme do kuchyňského robota a rozmixujeme do hladké pasty. Přendáme do kastrolu a vaříme po dobu 5 minut. Ještě za tepla plníme do sklenic a uzavřeme.

    Habanero omáčka se hodí na marinování kuřecího, vepřového masa a hovězího masa. Ale i jako příloha zejména ke kuřecímu masu. Tepelně opracované maso stačí nakrájet na nudličky a namáčet v domácí Habanero omáčce a přikusovat k tomu opečené bílé pečivo.

    Vřele doporučujeme vyzkoušet některé z nejpálivějších chilli koření z naší nabídky! Máte rádi velmi ostré nebo někdo z Vašeho okolí? Uvažujete nad originálním a zároveň smysluplným dárkem? Věnujte nejpálivější chilli koření, sušené papričky nebo chilli omáčky v exklusivní dárkové krabičce!

    Čti více
  • Recept na Salsa omáčku Salsa Roja (Salsa Dip)

    Recept na Salsa omáčku, Salsa Roja (Salsa Dip)

    Co je to salsa? Je to celosvětově známý druh pálivé omáčky s kousky zeleniny, který je původem z Jihozápadní kuchyně, Mexika. U nás jí známe jako dip, do kterého namáčíme tortilla chips (nachos - kukuřičné mexické lupínky). Nebo používáme jako omáčku na špegety (podobná boloňským špagetám).

    Náš recept na Salsa roja (rajčatovou) omáčku

    Rajčata nakrájíme na kousky (pokud nám vadí slupka, nejprve je spaříme a oloupeme), vložíme do kastrólu a dusíme 20 minut. Mezitím si nakrájíme na drobno sladkou papriku, cibuli, Jalapeno papričky.

    Po rozvaření rajčat následuje rozmixování rajčat do pyré. Přidání na drobno krájené zeleniny. V případě, že používáme sterilované chilli papričky, vložíme je do kastrólu později, jinak by se nám společně s cibuli a sladkou paprikou rozvařila. Za občasného míchání vaříme do změknutí (asi 15 - 20 minut). Poté dochutíme třtinovym cukrem, solí, jablečným octem a popř. černým pepřem.

    Salsa roja omáčku ještě za tepla plníme do skleníček a uzavřeme víčkem. V chladu nám vydrží i několik měsíců. 

    Jaké jsou druhy salsa omáček

    Salsa roja, “červená omáčka”: použivá se v Mexiku a Jihozápadní kuchyni. Obvykle je vyrobená z vařených rajčat, chilli papriky, cibule, česneku, a čerstvého koriandru.

    Salsa cruda “surová omáčka”, také známá jako pico de gallo (“zobák kohouta”), picada salsa (“sekaná omáčka”), mexicana salsa (“Mexická omáčka”), nebo fresca salsa (“čerstvá omáčka”), “bandera salsa” (“omáčka vlajky”, narážka na Mexickou vlajku): vyrobená ze syrových rajčat, džusu citrónu, chilli papriky, cibule, listy koriandru.

    Salsa verde, “zelená omáčka”: Mexický druh je vyráběn z tomatillos (zelená rajčata). Omáčky dělané z tomatillos jsou obvykle vařeny. Italský druh je s bylinkami.

    Salsa taquera,”Taco omáčka”: Vyrobený z tomatillos a morito chilli papričkami (Morito - jsou uzené zralé červené Jalapeno papričkym, podobné chipotle. S tím rozdílem, že Moritos se udí krátce a ponechávají si tak svoji mírné ovocnou chuť a bohatou vůni.

    Salsa ranchera, “farmářská omáčka”: vyrobená z rajčat, různých druhů papriky a koření.

    Salsa brava, “divoká omáčka”: mírně kořeněná omáčka, často ochucená chilli paprikou. 

    Guacamole, omáčka kde hlavní přísada je avokádo.

    Mole, (krtek [' mo.le]): Mexická omáčka zhotovena z chilli papriky společně s kořením, hořkou čokoládou, mandlemi, a dalšími přísadami.

    Mango Salsa, kořeněno-sladká omáčka vyráběna z manga a používána jako omáčka dip pro nachos. Často se také použivá jako ozdoba ke grilovanému kuřeti nebo pečenému rybímu.

    Ananasová salsa, kořeněná a sladká omáčka z ananasu, které se používají jako alternativa k mango salsa. 

    Chipotle salsa, zakouřená, pikantní omáčka z uzené chili papričky jalapeňos, s rajčaty, česnekem a kořením. 

    Habanero salsa, velmi pikantní salsa, kde pálivost pochází z Habanero papričky, takže je mnohem pálivější než tradiční salsy.

    Vřele doporučujeme vyzkoušet některé z nejpálivějších chilli koření z naší nabídky! Máte rádi velmi ostré nebo někdo z Vašeho okolí? Uvažujete nad originálním a zároveň smysluplným dárkem? Věnujte nejpálivější chilli koření, sušené papričky nebo chilli omáčky v exklusivní dárkové krabičce!



    Čti více
  • Rajčatová salsa na pizzu

    Rajčatová salsa na domácí Pizzu na grilu Weber je neodmyslitelnou součástí každé pizzy. 

    Vyzrálá rajčata nakrájíme na kostky a přivedeme k varu. Po 5 minutách varu je rozmixujeme, přidáme na kostičky krájenou cibuli, jalapeno papričku a česnek. Vše dobře promícháme a vaříme dalších 5 minut. Nakonec přidáme dle chutí koření, sůl, pepř, oregáno, bazalku.

    Vychladlou směsí potíráme pizza placky. V lednici nám vydrží i několik dní.

    Čti více
  • Cibulový DIP k hovězímu masu

    Vodu se všemi ingrediencemi necháme projít varem a poté přidáme na hurbo krájenou cibuli a dusíme cca 1 hodinu do odpaření většiny tekutiny. Takto připravenou cibulovou omáčku můžeme dochutit cukrem, solí nebo octem.

    Cibulový DIP se podává nejlépe s hovězím masem.

    Semínka-chilli.cz Vám přejí dobrou chuť!

    Čti více
  • Hořčičný DIP k masu

    Hořčičné semínko z prudka opražíme na rozpálené pánvi. Poté přidáme všechny ingredience a zamícháme. Horřčičný DIP je hotový! Pro lepší chuť necháme v lednici vychladit. DIP lze použít k hovězímu i vepřovému masu.

    Semínka-chilli.cz Vám přejí dobrou chuť!

    Čti více
  • Pepřová omáčka ke steakům

    Pepřová omáčka ke steakům je poměrně jednoduchá na přípravu. Na rozpuštěném másle orestujeme kuličky zeleného pepře. Zalijeme smetanou a přivedeme k varu. Vaříme do požadované konzistence. Pepřová omáčka by měla být hustší. Nakonec dochutíme solí a popř. drceným / čerstvě mletým pepřem. 

    Pepřovou omáčku můžeme doporučit zejména k hovězím steakům, ale můžete jí použít i k vepřovému.

    Semínka-chilli.cz Vám přejí dobrou chuť! Máte rádi extra pálivé pochutiny? Pak jste tady správně, račte vybírat, jsme e-shop zaměřený na najpálivější chilli.



    V letošním roce jsme začali vyrábět mnoho zajímavých, pýlivých produktů. Doporučujeme navštívit stránku letošní novinky a vybírat tu správnou dobrotu. Doporučujeme nakládaná Jalapena a Morugy, stejně tak extra pálivou krémžskou hořčici, bbq omáčky a super pálivé arašídy!


    Chroupáky se škorpionem

    Čti více
  • Bylinkové máslo

    Ztuhlé máslo rozhněteme vidličkou, přidáme sůl, čerstvě mletý pepř a čerstvě nasekané bylinky. Vše důkladně promícháme a vyklopíme na alobal, kde z másla vytvoříme váleček. Bylinkové máslo můžeme při rychle spotřebě uchovávat v chladničce, nebo pro dlouhodobější spotřebu vložit do mrazničky. Vydrží několik týdnů, avšak mějte na paměti, že vždy je nejlepší čerstvé z čerstvě nasbíraných bylin.

    Bylinkové máslo má široké úplatnění a hodí se jak na hovězí steaky, vepřové steaky tak i na kuřecí maso. Pro labužníky doporučujeme kuře na pivní plechovce s plátky bylinkového másla po kůži kuřátka, opravdová dobrota!

    Semínka-chilli.cz Vám přejí dobrou chuť!

    Čti více
  • Recept na Buffalo omáčku

    V kastrólu rozehřejeme bylinkové máslo a na něm usmažíme na jemno krájenou cibuli. Orestovanou cibulku zalijeme drcenými rajčaty, přidáme kayenský pepř, třtinový cukr, sušený česnek, omáčku Moruga Mučíto dle chuti. Svaříme do požadované konzistence. Omáčka Buffalo by měla být hustší.

    Buffalo omáčka se hodí nejvíce ke kuřecím stripsům, smaženému kuřecímu v těstíčku.

    Semínka-chilli.cz Vám přejí dobrou chuť!

    Čti více
  • Malinová omáčka

    Maliny vaříme do změknutí ve vývaru společně s červeným vínem. Po rozvaření přidáme smetanu, třtinový cukr, chilli koření kayenský pepř, sůl a mletý černý pepř. Za stálého míchání prohřejeme pár minut a je hotovo.

    Malinová omáčka se výborně snoubí s hovězím masem.

    Semínka-chilli.cz Vám přejí dobrou chuť!

    Čti více
  • Rybízová omáčka

    Rybíz vložíme do kastrólu s vodou a vínem, přidáme třtinový cukr, kayenský pepř, zakápneme citrónou šťávou a vaříme do změknutí. Nakonec zalijeme smetanou, dochutíme solí a pepřem a necháme provařit.

    Hotová rybízová omáčka nejlépe chutná k hovězímu masu.

    Semínka-chilli.cz Vám přejí dobrou chuť!

    Čti více
  • Omáčka z povidel

    Cibuli nakrájíme na kostičky a společně s máslem necháme v rendlíku zpěnit. Přidáme třtinový cukr a zkaramelizujeme. Přidáme povidla, zaijeme červeným vínem, zredukujeme vodou a krátce provaříme. Nakonec zalijeme smetanou a provaříme. Dochutíme solí a pepřem.

    Povidlová smetanová omáčka se výborně snoubí s grilovaným hovězím masem.

    Semínka-chilli.cz Vám přejí dobrou chuť!

    Čti více
  • Chilliovice

    Plody papriček rozkrojíme a vyjmeme semínka. Snažíme se o zachování co největšího objemu dužniny, která je extra pálivá. Takto připravené části papriček zbavené semínek ještě nadrobno pokrájíme a vložíme do připravené láhve. Nakonec do lahve vlijeme ethanol. Čím vyšší koncentrace alkoholu bude, tím rychleji dojde k uvolnění pálivých složek. Takto vytvořenou směs nechte macerovat na teplém místě po dobu minimálně dvou měsíců. Při zpracovávání papriček používejte rukavice!

    Krom vnitřního užití, kde je na místě oparnost, lze chilliovici použít i jako tinkturu při botesti zad a svalů. Do postiženého místa stačí vmasírovat. Během chvilky se dostaví hřejivý pocit. Pomůže též při silné rýmě, kdy se aplikuje ve formě spreje. Sice to nebude zprvu přijemné, ale od rýmy pomůže ;-)

    Macerát umístěte mimo dosah dětí a zvědavců, protože výsledná "chilliovice" bude mít extrémní pálivost!

     

    Čti více
Novinky na e-mail

Přihlašte se pro odběr novinek