Proč chilli papričky pálí?
Za pálivost je zodpovědný rostlinný alkaloid kapsaicin. Ten patří do skupiny kapsaicionidů, který obsahuje další pálivé látky dihydrokapsaicin,  v malém možství pak nordihydrokapsaicin, homokapsaicin, homodihydrokapsaicin  a další.
Pálivost se dostavuje při styku kapsaicinu se sliznicemi. Kapsaicin se váže na teplotní receptory  a působí tak pocit tepla až bolesti – je to naprosto stejné jako když se spálíte  o nějaký horký předmět, nebo opaříte pusu horkým čajem.
<< zpět na jak pěstovat papriky
Dárky pro nejbližší
Něco na zub
- Brambůrky s chilli
 - BBQ omáčky
 - Chilli omáčky
 - Chilli džemy
 - Chilli oříšky
 - Chilli bonbony
 - Chilli čokolády
 - Chilli v oleji
 - Chilli koření
 - Chilli pasty
 - Chilli pečivo
 - Chilli polévky
 - Chilli Salsa
 - Chutney s chilli
 - Imunita a zdraví
 - Hořčice s chilli
 - Nakládané Jalapeños
 - Nakládané chilli papričky
 - Nejpálivější chilli
 - Nejpálivější chips na světě
 - Okurky s chilli
 - Sladké chilli
 - Sušené papričky
 - Sterilované papričky
 - Sůl s chilli
 - Utopenci s chilli
 - Vzorky chilli
 - Rádio Kiss
 - Čerstvé papričky
 - Premium chilli
 
Semena paprik
Chilli podle pálivosti
Zajímavé ceny
Sazenice chilli
Vybavení pro zahradníka
Nepálivé dobroty
Přihlášení
- Úvod
 - 
						
					O chilli								

- Často kladené otázky
 - Druhy paprik
 - Chilli papričky v lékařství
 - Chilli v médiích
 - Jak pěstovat chilli papričky
 - Jak se připravuje nové osivo
 - Jiný pohled na zemědělství
 - Jak na maximálně úspěšné klíčení semen chilli paprik?
 - Názvosloví chilli paprik
 - Nejpálivější chilli papriky na světě
 - Ovlivňování pálivosti pěstováním
 - Studie Trinidad Scorpion Moruga
 - Stupnice pálivosti
 - Tabákový výluh proti mšicím
 - Výběr osiva a následná péče
 - Základní druhy chilli paprik
 - Mykorhiza
 - Semínka chilli papriček v mrazu
 - Pálivé výroky
 - Feferonky
 - Chilli databáze
 - Původ domestikovaných chilli papriček Capsicum annuum v Mexiku
 
 - Chilli recepty
 - Jak objednat
 - Videa
 - Kontakt
 - Soutěže
 - Recenze
 - Rekonstrukce
 










