Recept na Salsa omáčku Salsa Roja (Salsa Dip)

Ingredience

  • 10 rajčat
  • 3 papriky
  • 2 větší cibule
  • sterilované nebo čerstvé Jalapeno papričky
  • sůl
  • hnědý třtinový cukr
  • Jablečný ocet
  • černý pepř 

Postup přípravy

Recept na Salsa omáčku, Salsa Roja (Salsa Dip)

Co je to salsa? Je to celosvětově známý druh pálivé omáčky s kousky zeleniny, který je původem z Jihozápadní kuchyně, Mexika. U nás jí známe jako dip, do kterého namáčíme tortilla chips (nachos - kukuřičné mexické lupínky). Nebo používáme jako omáčku na špegety (podobná boloňským špagetám).

Náš recept na Salsa roja (rajčatovou) omáčku

Rajčata nakrájíme na kousky (pokud nám vadí slupka, nejprve je spaříme a oloupeme), vložíme do kastrólu a dusíme 20 minut. Mezitím si nakrájíme na drobno sladkou papriku, cibuli, Jalapeno papričky.

Po rozvaření rajčat následuje rozmixování rajčat do pyré. Přidání na drobno krájené zeleniny. V případě, že používáme sterilované chilli papričky, vložíme je do kastrólu později, jinak by se nám společně s cibuli a sladkou paprikou rozvařila. Za občasného míchání vaříme do změknutí (asi 15 - 20 minut). Poté dochutíme třtinovym cukrem, solí, jablečným octem a popř. černým pepřem.

Salsa roja omáčku ještě za tepla plníme do skleníček a uzavřeme víčkem. V chladu nám vydrží i několik měsíců. 

Jaké jsou druhy salsa omáček

Salsa roja, “červená omáčka”: použivá se v Mexiku a Jihozápadní kuchyni. Obvykle je vyrobená z vařených rajčat, chilli papriky, cibule, česneku, a čerstvého koriandru.

Salsa cruda “surová omáčka”, také známá jako pico de gallo (“zobák kohouta”), picada salsa (“sekaná omáčka”), mexicana salsa (“Mexická omáčka”), nebo fresca salsa (“čerstvá omáčka”), “bandera salsa” (“omáčka vlajky”, narážka na Mexickou vlajku): vyrobená ze syrových rajčat, džusu citrónu, chilli papriky, cibule, listy koriandru.

Salsa verde, “zelená omáčka”: Mexický druh je vyráběn z tomatillos (zelená rajčata). Omáčky dělané z tomatillos jsou obvykle vařeny. Italský druh je s bylinkami.

Salsa taquera,”Taco omáčka”: Vyrobený z tomatillos a morito chilli papričkami (Morito - jsou uzené zralé červené Jalapeno papričkym, podobné chipotle. S tím rozdílem, že Moritos se udí krátce a ponechávají si tak svoji mírné ovocnou chuť a bohatou vůni.

Salsa ranchera, “farmářská omáčka”: vyrobená z rajčat, různých druhů papriky a koření.

Salsa brava, “divoká omáčka”: mírně kořeněná omáčka, často ochucená chilli paprikou. 

Guacamole, omáčka kde hlavní přísada je avokádo.

Mole, (krtek [' mo.le]): Mexická omáčka zhotovena z chilli papriky společně s kořením, hořkou čokoládou, mandlemi, a dalšími přísadami.

Mango Salsa, kořeněno-sladká omáčka vyráběna z manga a používána jako omáčka dip pro nachos. Často se také použivá jako ozdoba ke grilovanému kuřeti nebo pečenému rybímu.

Ananasová salsa, kořeněná a sladká omáčka z ananasu, které se používají jako alternativa k mango salsa. 

Chipotle salsa, zakouřená, pikantní omáčka z uzené chili papričky jalapeňos, s rajčaty, česnekem a kořením. 

Habanero salsa, velmi pikantní salsa, kde pálivost pochází z Habanero papričky, takže je mnohem pálivější než tradiční salsy.

Vřele doporučujeme vyzkoušet některé z nejpálivějších chilli koření z naší nabídky! Máte rádi velmi ostré nebo někdo z Vašeho okolí? Uvažujete nad originálním a zároveň smysluplným dárkem? Věnujte nejpálivější chilli koření, sušené papričky nebo chilli omáčky v exklusivní dárkové krabičce!



Chilli omáčka Salsa RojaChilli omáčka Salsa Roja
Chilli omáčka Salsa RojaChilli omáčka Salsa Roja
Chilli omáčka Salsa RojaChilli omáčka Salsa Roja
Chilli omáčka Salsa RojaChilli omáčka Salsa Roja
 
Chilli omáčka Salsa RojaChilli omáčka Salsa Roja
Chilli omáčka Salsa RojaChilli omáčka Salsa Roja
Chilli omáčka Salsa RojaChilli omáčka Salsa Roja
 
Novinky na e-mail

Přihlašte se pro odběr novinek